Vejce z podestýlkového chovu - Statek Dvořák

Druhy vajec

Vejce rozlišujeme:

  • podle metody chovu nosnic

               0 - Vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO) - nosnice ve volném výběhu + bio krmení

               - Vejce nosnic ve volném výběhu - není specifikován volný výběh (na bahně/na trávě)

               2 - Vejce nosnic v halách (na podestýlce)

               3 - Vejce nosnic v klecích

  • podle velikosti

               S    do 53 

               M   53 - 63g

               L    63 - 73g

               XL  nad 73g

 

Vejce dále rozdělujeme na standardní a obohacená.

Obohacená vejce

Obohacená vejce jsou obohacená o významné nutriční složky, jsou považována za funkční potraviny:

  • Omega vejce
  • Selenová vejce
  • Cereální vejce ze tří zrnin

 

Omega vejce

Omega vejce jsou unikátní tím, že mají vysoký obsah nenasycených  mastných kyselin včetně polynenasycených masných kyselin s dlouhým řetězcem, které se rozlišují na dvě skupiny n-6 a n-3. N6 kyseliny nemají z výživového hlediska žádný mimořádný dopad, zato n-3 jsou důležité, mají příznivé preventivní účinky proti kardiovaskulárním a zánětlivým nemocem např. arterioskleróza, artritida… Vejce sama o sobě jsou na tyto kyseliny bohatá. Aby se projevil positivní vliv n-3 musí být poměr n-6:n-3 maximálně 3:1. Čím je poměr nižší,  tím je účinek příznivější. Nejlepší je poměr 1:1. Správného poměru  lze docílit speciální výživou, poměr mastných kyselin je nutné průběžně kontrolovat.

 

Selenová vejce

Hlavním zdrojem Selenu jsou obilniny. V České republice je půda chudá na tento minerál, proto je také nižší obsah v pěstovaných obilninách a  populace přijímá nižší hladinu Selenu  než je jeho   doporučená denní dávka pro člověka. To je také důvodem, proč jsou vejce tímto minerálem obohacována. Selen je velmi účinný antioxidant proti celé řadě civilizačních chorob např. kardiovaskulárních nebo rakovině.

 

Cereální vejce tří zrnin

Podle legislativy  musí krmná směs pro nosnice obsahovat 3 různé zrniny , které  tvoří minimálně 60% objemu krmné směsi. Nejčastější kombinace je pšenice , kukuřice , ječmen. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu .

Vejce vařená barvená s trvanlivostí delší než jeden měsíc

Jsou další specialitou na českém trhu. Trvanlivost je docílena tím, že skořápka je uzavřena pryskyřicí nebo jiným přípravkem, který vejce konzervuje a chrání před proniknutím mikroorganizmům do vejce a jeho zkažení. Doma uvařená vejce vydrží v chladničce cca týden.

© 2014 design Regenet, skript smartsolution